Tiesitkö, että Australia oli terra nullius, tyhjä maa, ennen kuin englantilaiset tulivat, näkivät ja valloittivat maan 1700-luvun lopulla?

Älytön väite tietenkin, mutta lain mukaan näin oli aina vuoteen 1992 asti. Muutoksen sai aikaan Eddie Mabo, mies Torresin salmesta, joka muutaman muun torresinsalmelaisen kanssa voitti korkeimmassa oikeudessa nautintaoikeuden omaan maahansa 10 vuoden oikeustaistelun jälkeen.

Alkuperäisväestön omistusoikeutta maahan on nyt puitu eri osavaltioiden ja territorioiden oikeuksissa siitä lähtien. Viime viikolla Perthissä tuli myönteinen päätös paikallisille Noongar-alkuperäisasukkaille. He saavat laajan alueen Perthiä hallinnoitavakseen.

Vakavasti otettavien tietolähteiden mukaan Australian aboriginaalit ovat asuttaneet mannerta ainakin 40 000 vuotta. Heitä ei laskettu ihmiskuntaan kuuluviksi, virallisesti ja koko maan osalta, ennen kuin vuonna 1967. Australiassa oli oikein periaate nimeltä White Australia Policy. Virallisesti se on nyt hylätty. Maassa vallitsee monikulttuurinen harmonia...